Mad og drikke på Tenerife
Alt om Mad på Tenerife - Lokale retter - ost - dessert - Tapas-Guide - kanariske kartofler - Drikkevarer - Madparlør A-Z
Vil du ud at spise, så få tips til gode restauranter her.
Det kanariske køkken er præget af, at De Kanariske Øer er en del af Europa, men de ligger unægtelig ved Afrika – og så har maden fået smag af den lange historie med de mange folk, som har boet her. Så kanarisk smager spansk, maurisk, portugisisk, engelsk og afrikansk.
Vil du ud at spise, så få tips til gode restauranter her.
Det kanariske køkken er præget af, at De Kanariske Øer er en del af Europa, men de ligger unægtelig ved Afrika – og så har maden fået smag af den lange historie med de mange folk, som har boet her. Så kanarisk smager spansk, maurisk, portugisisk, engelsk og afrikansk.
Hvad spiser man på Tenerife?
Man vil nok ikke kalde det kanariske køkken raffineret, for det har alle dage primært skulle mætte munde. Skueretter har der ikke været mange af. Man har til gengæld gjort meget ud af at udvikle sammenkogte retter til ren kogekunst. En kanarisk husmor kan blande alt og få ganer til at synge. Vil man spise af øens egne produkter, må man ty til kaniner og geder, for selv fisk er importeret, men derfor kan de godt servere udmærkede fiskeretter, f.eks. hummer, tun, sardiner og sværdfisk.
Hvad er Gofio?
Især en ingrediens er speciel kanarisk: Gofio. Det er mel, som kan bruges til næsten alt i et kanarisk køkken. Det stammer fra guancherne, der havde det som basisføde, ligesom vores kartofler. De malede melet af byg og rørte det op med dyrefedt. Men i dag laver man det af alle mulige ristede kornsorter og tørrede bælgfrugter. Det regnes for sundere end hvedemel med flere fibre og proteiner. Det bruges til alt. Om morgenen får man det med mælk på. Til middag får man det i suppe. Man bager med det, og det kan også komme i desserter, og gofio-is smager glimrende. Man får det vitterlig ind med modermælken, for i babyernes sutteflaske står den på El Biberón de Gofio. Man kan prøve selv ved at lave Escaldón - suppe med gofio. Det går stort set bare ud på, at man jævner suppen med gofio til en let grød. Så fylder den mere. Man kan købe gofio flere steder, og hvis du ser en mølle, kan du være næsten sikker på, at de sælger gofio fra stalddøren.
Det fleste kanariske retter er opfundet i forbindelse med den spanske kolonisering, men har fået et kanarisk særkende. Det gælder de Kanariske Kartofler papas arrugadas, der jo kom fra Amerika, men tilberedningen er kanarisk, og retten er det også, når de dyppes i saucen mojo canario. Se opskriften neden for på denne side.
Hvis man skal spise kanarisk, skal man spise:
Arepas, fastfood på alle gadehjørner, som egentlig kommer fra Venezuela. Små, tykke majspitabrød flækkes og fyldes med efter eget valg: fx skinke, avocado og ost.
Cernada: Saltet fisk og stegt svinekød med mojo.
Chopito, miniblæksprutte på størrelse med en tændstikæske. Stegt sprød i olie, og med et dyb i mojo, er det himmelsk.
Conejo en Salmorejo, kanin i krydret sovs, er så lækkert.
Escaldón –en brun grød med hvide trevler, men det smager langt bedre, end det lyder. Man tager en varm suppe, kogt på høne eller et stykke oksebryst, og udrører gofio, indtil den får en grødlig konsistens. Tilsæt revet hvidløg, persille, olivenolie, salt og peber. Det kan bruges som dyppelse til stegemad.
Garbanzas, ærtestuvning med bacon og små pillekartofler.
Lapas, en flad havsnegl, som minder meget om en musling. Kan tilberedes på et hav af måder. På restauranter får man dem ofte friturestegt.
Potaje canario, fyldig grøntsags- og kødsuppe med spaghetti, kål, ærter, gulerødder og kødstykker. Serveres også kold som punchero canario.
Ropa Vieja, som egentlig betyder “gammelt tøj”, men også kunne hedde resterne fra i går med kød, kartofler, og hvad man lige har at pifte det op med.
Sancocho kanario, stuvning af tørret fisk, søde kartofler og løg, som hældes over med mojo kanario.
Man kan også få en lille pølse, når det skal være rigtig lækkert. Den består af en skal, og når man bryder den kommer man ind til et fyld af svineblod og rosiner. Yummi.
Spansk mad
Men man er også i Spanien, og der spises derfor masser af traditionel spansk mad. Det gælder ikke mindst paella tilberedt i en stor jernpande med safranris, ærter, rød peber, kylling, jomfruhummer, muslinger, ja, man kan næsten sammensætte sin paella, som man sammensætter en pizza. Gazpacho, kold suppe med tomater, agurker, paprika, løg og hvidløg er ideel til en hed dag. Og over alt kan man spise tapas- se guiden nedenfor.
Hvad er Gofio?
Især en ingrediens er speciel kanarisk: Gofio. Det er mel, som kan bruges til næsten alt i et kanarisk køkken. Det stammer fra guancherne, der havde det som basisføde, ligesom vores kartofler. De malede melet af byg og rørte det op med dyrefedt. Men i dag laver man det af alle mulige ristede kornsorter og tørrede bælgfrugter. Det regnes for sundere end hvedemel med flere fibre og proteiner. Det bruges til alt. Om morgenen får man det med mælk på. Til middag får man det i suppe. Man bager med det, og det kan også komme i desserter, og gofio-is smager glimrende. Man får det vitterlig ind med modermælken, for i babyernes sutteflaske står den på El Biberón de Gofio. Man kan prøve selv ved at lave Escaldón - suppe med gofio. Det går stort set bare ud på, at man jævner suppen med gofio til en let grød. Så fylder den mere. Man kan købe gofio flere steder, og hvis du ser en mølle, kan du være næsten sikker på, at de sælger gofio fra stalddøren.
Det fleste kanariske retter er opfundet i forbindelse med den spanske kolonisering, men har fået et kanarisk særkende. Det gælder de Kanariske Kartofler papas arrugadas, der jo kom fra Amerika, men tilberedningen er kanarisk, og retten er det også, når de dyppes i saucen mojo canario. Se opskriften neden for på denne side.
Hvis man skal spise kanarisk, skal man spise:
Arepas, fastfood på alle gadehjørner, som egentlig kommer fra Venezuela. Små, tykke majspitabrød flækkes og fyldes med efter eget valg: fx skinke, avocado og ost.
Cernada: Saltet fisk og stegt svinekød med mojo.
Chopito, miniblæksprutte på størrelse med en tændstikæske. Stegt sprød i olie, og med et dyb i mojo, er det himmelsk.
Conejo en Salmorejo, kanin i krydret sovs, er så lækkert.
Escaldón –en brun grød med hvide trevler, men det smager langt bedre, end det lyder. Man tager en varm suppe, kogt på høne eller et stykke oksebryst, og udrører gofio, indtil den får en grødlig konsistens. Tilsæt revet hvidløg, persille, olivenolie, salt og peber. Det kan bruges som dyppelse til stegemad.
Garbanzas, ærtestuvning med bacon og små pillekartofler.
Lapas, en flad havsnegl, som minder meget om en musling. Kan tilberedes på et hav af måder. På restauranter får man dem ofte friturestegt.
Potaje canario, fyldig grøntsags- og kødsuppe med spaghetti, kål, ærter, gulerødder og kødstykker. Serveres også kold som punchero canario.
Ropa Vieja, som egentlig betyder “gammelt tøj”, men også kunne hedde resterne fra i går med kød, kartofler, og hvad man lige har at pifte det op med.
Sancocho kanario, stuvning af tørret fisk, søde kartofler og løg, som hældes over med mojo kanario.
Man kan også få en lille pølse, når det skal være rigtig lækkert. Den består af en skal, og når man bryder den kommer man ind til et fyld af svineblod og rosiner. Yummi.
Spansk mad
Men man er også i Spanien, og der spises derfor masser af traditionel spansk mad. Det gælder ikke mindst paella tilberedt i en stor jernpande med safranris, ærter, rød peber, kylling, jomfruhummer, muslinger, ja, man kan næsten sammensætte sin paella, som man sammensætter en pizza. Gazpacho, kold suppe med tomater, agurker, paprika, løg og hvidløg er ideel til en hed dag. Og over alt kan man spise tapas- se guiden nedenfor.
Oste fremstillet af gedemælk er en kanarisk specialitet, queso de cabra. Alle egne har deres helt specielle opskrift. Prøv f.eks. queso de flor, der under modningen krydres med tidselblomst.
Dessert
Man får brug for sin sødeste tand, hvis man bliver budt på kanarisk dessert. Det bærer præg af to vigtige råvarer: mandler og honning. De laver mange gode honninger med forskellig smag afhængig af. hvor højt produktionen foregår i bjergene, og mandler kan de plukke overalt. Så det kan man mikse til konfekt og ikke mindst den total kanariske dessert:
Turròn de gofio: Konfekt af gofio, mandler, honning, majs og figner.
De kan også svinge gode:
Plátanos flambés: Bananer flamberet i cognac og serveret med sød sauce.
Frangolio: Sød sag af mælk og majs.
Dessert
Man får brug for sin sødeste tand, hvis man bliver budt på kanarisk dessert. Det bærer præg af to vigtige råvarer: mandler og honning. De laver mange gode honninger med forskellig smag afhængig af. hvor højt produktionen foregår i bjergene, og mandler kan de plukke overalt. Så det kan man mikse til konfekt og ikke mindst den total kanariske dessert:
Turròn de gofio: Konfekt af gofio, mandler, honning, majs og figner.
De kan også svinge gode:
Plátanos flambés: Bananer flamberet i cognac og serveret med sød sauce.
Frangolio: Sød sag af mælk og majs.
TIL PÅSKENS SØDE KANARISKE TAND
Hvis man er på Tenerife i denne uge, bør man smage torrijas. En dessert, der er kanarisk påske-dessert, som risalamande er dansk jul. Men man kan også bare lave dem herhjemme, for det er næsten bare en arme ridder, med et tvist? Tag noget daggammelt brød, dyp skiverne i mælk, smagt til med kanel, sukker citronskal. Vende dem i æg. Steg dem i olie. Sukker over. En skovlfuld is. Guf!
Hvis man er på Tenerife i denne uge, bør man smage torrijas. En dessert, der er kanarisk påske-dessert, som risalamande er dansk jul. Men man kan også bare lave dem herhjemme, for det er næsten bare en arme ridder, med et tvist? Tag noget daggammelt brød, dyp skiverne i mælk, smagt til med kanel, sukker citronskal. Vende dem i æg. Steg dem i olie. Sukker over. En skovlfuld is. Guf!
Støt guiden med drikkepenge på MobilePay på 20216673
Sådan laver du kanariske kartofler

Du skal bruge: 1 kilo små nye kartofler og 4 spsk groft havsalt (ikke bordsalt). Skrub de uskrællede kartoflerne. Bring en gryde med vand i kog. Kom saltet i. Kom kartoflerne i. Når vandet igen koger skrues ned til middel varme. Koges møre på ca. 20 minutter. Hæld vandet fra, men lad der være en lille tilbage i bunden af gryden. Sæt gryden tilbage på blusset og skru op på højeste blus. Ryst gryden ofte og tag den af varmen, når vandet er kogt væk, og kartoflerne er tørre, hvidlige og rynkede. Hvis der er for meget salt på kartoflernes skind, kan noget af det tørres af med et viskestykke. Voila: Så har man kanariske kartofler – papas arrugadas. Spises med skræl og dyppes i mojo – den fyrige kanarisk sauce.
Kartofler kom De Kanariske Øer i 1662 med en spansk lykkejæger, Juan Bautista de Castro. Han havde været i Peru og udover guld fandt han også kartofler. Dem dyrkede han på sin jord i Icod de los Vinos. Det er samme art, der stadig dyrkes på øerne, og den har en meget fin og ren smag, er den rigtig tilberedt, er det som et stykke slik. Mange frygter, at de billigere og ligegyldige kartofler fra Spanien vil vinde så meget indpas, at de originale kartofler får svært ved at overleve. Der er 21 arter kanariske kartofler, der alle stammer fra Peru. Den mest populære hedder Bonita.
Kartofler kom De Kanariske Øer i 1662 med en spansk lykkejæger, Juan Bautista de Castro. Han havde været i Peru og udover guld fandt han også kartofler. Dem dyrkede han på sin jord i Icod de los Vinos. Det er samme art, der stadig dyrkes på øerne, og den har en meget fin og ren smag, er den rigtig tilberedt, er det som et stykke slik. Mange frygter, at de billigere og ligegyldige kartofler fra Spanien vil vinde så meget indpas, at de originale kartofler får svært ved at overleve. Der er 21 arter kanariske kartofler, der alle stammer fra Peru. Den mest populære hedder Bonita.
Tapas guide

Tapas er små retter. Man forstår det bedst, hvis man kender historie: De blev opfundet af spanske bar-ejere. Når de skulle servere et glas sherry, det er sødt og tiltrækker fluer. Så for at gæsten ikke skulle få fluer i sherryen, lagde en barejer en skive tørret skinke (jamón serrano) på glasset - og det spredte sig lynhurtigt. Tapa betyder dæksel eller låg. Den lille snack havde den gode egenskab - opdagede barejeren - at den gjorde gæster lidt mere tørstige, hvis den var salt. Derfor udviklede man flere salte småretter, som man satte gratis til rådighed på bardisken. Tapas blev populære, og i dag er det en del af kulturarven. Nu er de så ikke helt gratis længere, men de er stadig billige. Tapas er, som det store kolde bord er for os. En variant er montaditos, der er små brødskiver med lækkerier på, små sandwichs.
Tapas koster typisk et par € pr. styk. De serveres på alle tider af døgnet. Som frokost, natmad eller snacks i løbet af aftenen. De kan bestå af hvad som helst, fast som flydende, og de spises ikke i nogen bestemt rækkefølge. Bare som det passer en. Det er nemt at vælge tapas, for de er som regel udstillet i kølemontre – man peger bare.
Her er nogle af de mest populære tapas:
Salpicon de mariscos: Salat af hakkede løg, peber, majs, krabber, rejer i eddikedressing.
Carne con papas: oksekød, grøntsager og kartofler i fyldig sauce.
Ropa Vieja: Navnet betyder ”gammelt tøj”, fordi det er en tapas, man laver af rester fra dagen før. Hovedingrediensen er kikærter og kødet fra i går.
Boquerones: Små hvide ansjoser marineret i olie, eddike og hvidløg.
Albondigas: Små kødboller i sauce.
Carne de cochino : Små stykker stegt svinekød i sauce, serveret med pomme frites og salat.
Carne de Cabra: Små stykker gedekød.
Pan Con Tomate: Brød med tomat
Jamon Serrano: Serrano skinke
Aceitunas Con Anchoas: Oliven fyldt med ansjoser
Alcachofas Alinadas: Marinerede artiskokker
Aceitunas Alinadas: Marinerede oliven
Pulpo A La Vinagreta: Blæksprutter i vinaigre
Sardinas A La Plancha: Grillede sardiner
Gambas Al Ajillo: Hvidløgsrejer
Calamares Fritos: Friturestegte blæksprutter
Pollo Adobado: Marineret kylling
Se opskrifter i ”Tapas” af Adrian Lissen og Sara Cleary (Könemanns forlag). Fås på dansk.
Tapas koster typisk et par € pr. styk. De serveres på alle tider af døgnet. Som frokost, natmad eller snacks i løbet af aftenen. De kan bestå af hvad som helst, fast som flydende, og de spises ikke i nogen bestemt rækkefølge. Bare som det passer en. Det er nemt at vælge tapas, for de er som regel udstillet i kølemontre – man peger bare.
Her er nogle af de mest populære tapas:
Salpicon de mariscos: Salat af hakkede løg, peber, majs, krabber, rejer i eddikedressing.
Carne con papas: oksekød, grøntsager og kartofler i fyldig sauce.
Ropa Vieja: Navnet betyder ”gammelt tøj”, fordi det er en tapas, man laver af rester fra dagen før. Hovedingrediensen er kikærter og kødet fra i går.
Boquerones: Små hvide ansjoser marineret i olie, eddike og hvidløg.
Albondigas: Små kødboller i sauce.
Carne de cochino : Små stykker stegt svinekød i sauce, serveret med pomme frites og salat.
Carne de Cabra: Små stykker gedekød.
Pan Con Tomate: Brød med tomat
Jamon Serrano: Serrano skinke
Aceitunas Con Anchoas: Oliven fyldt med ansjoser
Alcachofas Alinadas: Marinerede artiskokker
Aceitunas Alinadas: Marinerede oliven
Pulpo A La Vinagreta: Blæksprutter i vinaigre
Sardinas A La Plancha: Grillede sardiner
Gambas Al Ajillo: Hvidløgsrejer
Calamares Fritos: Friturestegte blæksprutter
Pollo Adobado: Marineret kylling
Se opskrifter i ”Tapas” af Adrian Lissen og Sara Cleary (Könemanns forlag). Fås på dansk.
Drikkevarer på Tenerife
Vin
Man har dyrket vin på øerne altid. Det har været nede i en bølgedal, men der er kommet begejstring i branchen de senere år. Rødvinen Tacoronte Acentejo har fået internationale priser og smager fortryllende. Det gør også den røde landvin fra Icod, og Mazo fra La Palma. I hvidvin kan man kikke på en Flor de Chasna fra Abona eller den ret gullige fra El Golfo og Taibique på Hierro. Generelt er rosé vine meget fine. Øerne har især været kendt for Malvasá og Muskateller, som er ret sødlige. Den lokale vin præsenteres som vino del pais - og ofte i lerkander. De noget dyrere rød- og hvidvine fra det spanske fastland er repræsenteret ved de kendte distrikter Rioja, Valdepeás, Navarra og Penedeés.
Sangria er en populær, læskende punch, der smager som saftevand, men slår, som en hest sparker. Den mikses af rødvin, cognac, mineralvand, citron, is og lidt sukker, eller hvad man nu har i huset. Hver bar har sin egen opskrift. Sherry nydes både før og efter middagen. Den findes i tre hovedtyper: den tørre og lyse fino, den lidt mørkere og kraftigere amontillado og den mørke, søde oloroso.
Kaffe på barer og cafeer kommer normalt i tre varianter. Café solo er en stærk espresso i en lille kop, cafè cortado brygges som espresso med en lille smule mælk, og cafè con leche er en stor kop eller glas kaffe med meget mælk. Man kan også spørge efter en cafè - aleman, filterkaffe som derhjemme. Eller hvad med en carajillo, en café solo med et skvæt spiritus i?
Man har dyrket vin på øerne altid. Det har været nede i en bølgedal, men der er kommet begejstring i branchen de senere år. Rødvinen Tacoronte Acentejo har fået internationale priser og smager fortryllende. Det gør også den røde landvin fra Icod, og Mazo fra La Palma. I hvidvin kan man kikke på en Flor de Chasna fra Abona eller den ret gullige fra El Golfo og Taibique på Hierro. Generelt er rosé vine meget fine. Øerne har især været kendt for Malvasá og Muskateller, som er ret sødlige. Den lokale vin præsenteres som vino del pais - og ofte i lerkander. De noget dyrere rød- og hvidvine fra det spanske fastland er repræsenteret ved de kendte distrikter Rioja, Valdepeás, Navarra og Penedeés.
Sangria er en populær, læskende punch, der smager som saftevand, men slår, som en hest sparker. Den mikses af rødvin, cognac, mineralvand, citron, is og lidt sukker, eller hvad man nu har i huset. Hver bar har sin egen opskrift. Sherry nydes både før og efter middagen. Den findes i tre hovedtyper: den tørre og lyse fino, den lidt mørkere og kraftigere amontillado og den mørke, søde oloroso.
Kaffe på barer og cafeer kommer normalt i tre varianter. Café solo er en stærk espresso i en lille kop, cafè cortado brygges som espresso med en lille smule mælk, og cafè con leche er en stor kop eller glas kaffe med meget mælk. Man kan også spørge efter en cafè - aleman, filterkaffe som derhjemme. Eller hvad med en carajillo, en café solo med et skvæt spiritus i?
Øl
Tenerifes øl hedder Dorada og er glimrende, alligevel sælges der også en del af Gran Canarias øl, Tropical. Begge er pilsnerøl. Al spiritus er billigt både på barer og i butikker. Vil man have noget lokalt, skal man drikke rom, som fremstilles på sukkerrør. På flere af øerne laves også en ron con miel (rom med honning). Det siger sig selv, at den er sød, men med et par isterninger har den en fin og raffineret smag. Prøv også øernes mange spændende frugtlikører - fx dem, der er fremstillet på banan, mandariner og kaffe. Den spanske cognac (coñac) er også værd at prøve.
Tenerifes øl hedder Dorada og er glimrende, alligevel sælges der også en del af Gran Canarias øl, Tropical. Begge er pilsnerøl. Al spiritus er billigt både på barer og i butikker. Vil man have noget lokalt, skal man drikke rom, som fremstilles på sukkerrør. På flere af øerne laves også en ron con miel (rom med honning). Det siger sig selv, at den er sød, men med et par isterninger har den en fin og raffineret smag. Prøv også øernes mange spændende frugtlikører - fx dem, der er fremstillet på banan, mandariner og kaffe. Den spanske cognac (coñac) er også værd at prøve.
Mad-Parlør
Aceite Olie
Aceitunas Oliven
Ajo Hvidløg
Albondigas Kødboller
Almejas Muslinger, små
Almendras Mandler
Anchoas Ansjoser
Arroz Ris
Asado Steg (stegt)
Atun Tunfisk
Azucar Sukker
Bacalao Torsk/klipfisk
Barquillos Vafler
Beicon Bacon
Berza Kål
Besugo Havbrasen
Bistec Bøf
- bien echo - velstegt
- medio echo - mellemstegt
- poco echo - lidt stegt
Bocadillo Sandwich (lille flute med pålæg)
Bogavante Hummer
Boquerones Ansjoser, friske
Buey, carne Oksekød
Calamares Blæksprutter
- a la romana - friturestegte
Caliente Varm
Camarones Rejer
Cangrejos Krabber
Caracoles Snegle
Carne Kød
Caza Vildt
Cecina Røget kød
Cerdo Svinekød
Cerezas Kirsebær
Chipirones Blæksprutter, små
Chorizo Krydret pølse
Chuleta Kotelet
Cigalas Jomfruhummer
Coliflor Blomkål
Conejo Kanin
Corazon Hjerte
Cordero Lammekød
Ensalada Salat
Entremeses Forretter
Escalopa Schnitzel
Flan Karamelbudding
Frio Kold
Frutas Frugt
- en almibar - i sirup
Galletas Småkager
Gambas Store rejer
Helado Is
Higado Lever
Higos Figner
Huevo al plato Spejlæg
Huevos Æg
Jamon Skinke
Judias Bønner
Aceitunas Oliven
Ajo Hvidløg
Albondigas Kødboller
Almejas Muslinger, små
Almendras Mandler
Anchoas Ansjoser
Arroz Ris
Asado Steg (stegt)
Atun Tunfisk
Azucar Sukker
Bacalao Torsk/klipfisk
Barquillos Vafler
Beicon Bacon
Berza Kål
Besugo Havbrasen
Bistec Bøf
- bien echo - velstegt
- medio echo - mellemstegt
- poco echo - lidt stegt
Bocadillo Sandwich (lille flute med pålæg)
Bogavante Hummer
Boquerones Ansjoser, friske
Buey, carne Oksekød
Calamares Blæksprutter
- a la romana - friturestegte
Caliente Varm
Camarones Rejer
Cangrejos Krabber
Caracoles Snegle
Carne Kød
Caza Vildt
Cecina Røget kød
Cerdo Svinekød
Cerezas Kirsebær
Chipirones Blæksprutter, små
Chorizo Krydret pølse
Chuleta Kotelet
Cigalas Jomfruhummer
Coliflor Blomkål
Conejo Kanin
Corazon Hjerte
Cordero Lammekød
Ensalada Salat
Entremeses Forretter
Escalopa Schnitzel
Flan Karamelbudding
Frio Kold
Frutas Frugt
- en almibar - i sirup
Galletas Småkager
Gambas Store rejer
Helado Is
Higado Lever
Higos Figner
Huevo al plato Spejlæg
Huevos Æg
Jamon Skinke
Judias Bønner
Langosta Store krebs
Langostinos Store rejer
Leche Mælk
Legumbres Grønsager
Lenguado Søtunge
Mantequilla Smør
Manzana Æble
Mariscos Skaldyr
Mejillones Muslinger
Melocoton Fersken
Merluza Kulmule
Miel Honning
Ostras Østers
Paloma Due
Pan Brød
Pan negro Rugbrød
Pasteles Konditorkager
Patatas Kartofler
Pescado Fisk
Pimienta Peber
Piha Ananas
Pollo Kylling
Postre Dessert
Potaje Suppe
Pulpitos Blæksprutter, små
Queso Ost
Rihones Nyrer
Sal Salt
Salmon Laks
Salchichon Røget pølse
Salmonete Mulle (slags ørred)
Solomillo Mørbrad
Salsa Sauce
Sopa Suppe
Ternera Kalvekød
Torta Lagkage, tærte
Tortilla Omelet
Tostada Ristet brød
Tournado Oksefilet
Trucha Ørred
Turbot Pighvar
Turron Nougat, hård
Uvas Vindruer
Vaca Oksekød
Verdura Grøntsager
Langostinos Store rejer
Leche Mælk
Legumbres Grønsager
Lenguado Søtunge
Mantequilla Smør
Manzana Æble
Mariscos Skaldyr
Mejillones Muslinger
Melocoton Fersken
Merluza Kulmule
Miel Honning
Ostras Østers
Paloma Due
Pan Brød
Pan negro Rugbrød
Pasteles Konditorkager
Patatas Kartofler
Pescado Fisk
Pimienta Peber
Piha Ananas
Pollo Kylling
Postre Dessert
Potaje Suppe
Pulpitos Blæksprutter, små
Queso Ost
Rihones Nyrer
Sal Salt
Salmon Laks
Salchichon Røget pølse
Salmonete Mulle (slags ørred)
Solomillo Mørbrad
Salsa Sauce
Sopa Suppe
Ternera Kalvekød
Torta Lagkage, tærte
Tortilla Omelet
Tostada Ristet brød
Tournado Oksefilet
Trucha Ørred
Turbot Pighvar
Turron Nougat, hård
Uvas Vindruer
Vaca Oksekød
Verdura Grøntsager